top of page
_DSC2202.JPG

Tävlingsverksamhet

Vi har tävlingsverksamhet i både styrkelyft och bänkpress för allt från ungdomar till veteraner. Du kan hitta delar av tävlingskalendern för distriktet på deras hemsida

För att tävla under Svenska Styrkelyftsförbundet (SSF) måste du läsa igenom vår tävlingspolicy där du går med på att vara en god ambassadör för sporten och klubben. Denna godkänns vid anmälan. Du förutsätts även hålla fullständig avhållsamhet från intag och hantering av dopingklassade preparat. Du godkänner denna genom att skriva under ansvarsförbindelsen och lämna i brevlådan vid kansliet.  Utskrivna lappar finns vid kansliet.

Hur börjar man tävla?

Grundkravet för att börja tävla för LTK är att du ska ha varit medlem i minst 3 månader.  Man ska också  vara en aktiv medlem. Detta innebär att man tränar regelbundet i gymmet, deltar på städdagar, hjälper till på tävlingar med mera. Utöver detta måste tävlingspolicy vara signerad och inlämnad. Det rekommenderas att man är funktionär på en tävling innan man själv tävlar för att få en bättre förståelse för hur det går till. 

Är du intresserad av att börja tävla? Kom förbi gymmet eller kontakta oss på lundstk@gmail.com!

Anmälan till lokala och regionala tävlingar (serietävlingar, DM) görs genom att man fyller i ett anmälningsformulär som delas på klubbens Facebook-gruppen "Tävlande på Lunds TK".  Betalning för tävling ska ske i samband med anmälan, är betalning inte gjord stryks anmälan. 

 

Anmälan till nationella tävlingar (SM) ska göras i god tid (senast en vecka innan sista anmälningsdag) genom mail till lundstktavling@gmail.com. Internationella tävlingar hanteras av Svenska Styrkelyftförbundet.

LNS_1279.jpg

Vad är styrkelyft?

​​

Styrkelyft

Den första grenen inom styrkelyft är knäböj. En skivstång ligger på en ställning i axelhöjd. Lyftaren lyfter av stången från ställningen då den ligger på övre delen av ryggen och håller i den. På domarens signal böjer lyftaren knäna och sänker höften tills den är under knäet. Därefter pressar lyftaren stången upp igen. På domarens signal läggs stången tillbaka.

I bänkpress ligger lyftaren på rygg på en plan bänk och greppar en skivstång över bröstet med båda händerna. Stången förs ner till bröstet, där lyftaren väntar på domarens signal innan den pressas upp igen. När armarna är fullt utsträckta får lyftaren en signal av domaren att placeras stången åter i ställningen. Under lyftet får varken rumpan eller fötterna lyftas från bänken.

Marklyft går ut på att dra upp en sång från marken. Stången lyfts  med båda händerna framför kroppen tills benen och ryggen är raka. På domarens signal sänks stången tillbaka. Det finns två olika stilar för marklyft: konventionell då med fötterna är i en smal ställning och sumostil där fötterna är placerade utanför händerna.

Lyftaren har tre försök i varje delgren. Om en lyftare missar ett lyft får denne chansen att prova igen med samma vikt eller att höja den. Bedömningen av varje lyft görs av tre domare, som antingen godkänner eller underkänner lyftet. Det slutgiltiga resultatet avgörs av majoriteten av domarna.

Här kan du se en video som berättar mer om sporten och regler på tävlingar. 

Tävlingar

Man kan tävla antingen i en serietävling eller i ett mästerskap. Vid mästerskap tävlar deltagarna om placeringar och medaljer, medan serietävlingar handlar endast om att samla poäng till föreningens lag och/eller att mäta sina egna prestationer. Vissa mästerskap  krävs det att man kvalar in till, tex SM. Detta kan göras genom att uppnå specifika kvalgränser vid valfri tävling. Vid mästerskap anmäler man sig till en viktklass och måste klara invägningen två timmar före tävlingsstart för att få delta. I serietävlingar finns inga specifika viktklasser; istället beräknas lagpoängen utifrån vikten på stången och deltagarens kroppsvikt vid invägningen samma dag.

​​

För att hitta mer information kring styrkelyft kan man gå in på Svenska Styrkelyftsförbundets hemsida. Där hittar du ytterligare information om sporten, kalender, nyheter angående sporten och mycket mer.  

Skulle du ha fler frågor eller är intresserad av att börja tävla kan du kontakta oss på lundstktavling@gmail.com eller skicka ett DM till @lundstk på instagram. Då kan vi bestämma en tid och ge dig en introduktion av sporten och svara på några potentiella frågor!

Tyngdlyftning

I tyngdlyftning finns 2 grenar: ryck och stöt (eng. snatch, och clean and jerk).

Ryck: I ryck greppas stången brett, och förs från golvet till över huvudet i en flytande rörelse.


Stöt: Stöten är en sammansättning av två rörelser. Först förs stången från golvet till främre axlar. Därefter först stången till en stationär position över huvudet.

Vid tävlingen genomförs grenarna i en bestämd ordning, och varje deltagare har tre försök i varje delgren. Stångens vikt kan antingen hållas konstant eller ökas efter varje försök. Om en lyftare misslyckas med ett lyft får denne möjlighet att försöka igen med samma vikt eller mer; att sänka vikten är inte tillåtet. Vinnaren utses utifrån den högsta sammanlagda poängen av bästa resultat i ryck och stöt. Om flera lyftare når samma resultat avgör vikten för den lättaste lyftaren. Lyften bedöms av tre domare som är placerade runt podiet. Varje domare ger antingen ett godkännande eller ett underkännande för varje lyft. Det slutgiltiga beslutet fattas utifrån majoriteten av domarnas röster.

För mer information kan du gå in på Svenska Tyngdlyftningsförbundets hemsidaDär hittar du ytterligare information om sporten, kalender, nyheter angående sporten och mycket mer.  

Behöver man vara stark för att tävla?

Styrkelyft:

Från det år man fyller 11 år får man börja tävla. Året du fyller 18 är det sista året du räknas som ungdom. Efter detta, fram till 23 års ålder, är lyftaren junior. Fram till 39 års ålder räknas man som senior. Efter detta finns det det fyra masterklasser: M1 för 40–49 år, M2 för 50–59 år, M3 för 60–69 år och M4 för 70 år och äldre. 

Det finns även viktklasser i styrkelyft. För damer finns klasserna -47 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, -69 kg, -76 kg, -84 kg och  +84kg. 

 

För herrar finns -59kg, -66kg, - 74 kg, - 83 kg, -93 kg, -105 kg, -120 kg och +120 kg. 

Ungdomar har dessutom en klass till, -53kg för herrar och för damer -43kg. 

På serietävlingar tävlar man bara mot sig själv. På mästerskap såsom SM tävlar man mot andra i samma ålderskategori och viktklass. Det är aldrig försent att börja och man kan inte vara för svag då det är i första hand en själv man tävlar mot. 

IMG_90391.jpg

Regler och föreskrifter

Lunds TK arbetar aktivt mot doping och som medlem måste man följa följande regler och föreskrifter.

 

Som medlem i Lunds TK måste man skriva under en ansvarsförbindelse oavsett om man har planer att tävla eller ej. Läs mer under "medlemskap". 

 

Som medlem i vår förening omfattas du av Riksidrottsförbundets (RF) stadgar och antidopingreglemente, samt WADA:s (World Anti-Doping Agency) internationella standarder. Dessa grundar sig i WADA:s världsantidopingkod, som är det globala regelverk som gäller inom idrotten.

 

Du är själv ytterst ansvarig att känna till och följa dopingreglerna som finns på RF:s hemsida. Oannonserade dopingtester görs kontinuerligt på lyftare och motionärer.

Screenshot_2024-10-22-22-12-52-12_1c337646f29875672b5a61192b9010f9.jpg
bottom of page